torstai 11. kesäkuuta 2009

Ekologinen pyykinpesu

Ekologinen pyykinpesuImage


Oletko tullut ajatelleeksi kuinka paljon rahaa sinulla kuluu pyykkiä pestessäsi pesuaineisiin, veteen ja sähköön? Oletko ajatellut mitä tapahtuu sen jälkeen kun pesuainevesi on valunut viemäristä alas? Tässä muutama ajatus jonka haluan ottaa esille.

Koneellisen pyykkiä pesee 60 asteessa edullisimmillaan 0,25 eurolla; hintaan vaikuttavat pesuaine ja koneen kuluttama vesimäärä. Jos vaippapyykkiä pestään joka toinen päivä, vuodessa pesuihin kuluu 45 €.

Fosfaattia on käytetty pyykinpesuaineissa 1940-luvulta lähtien. Ympäristösyistä (rehevöittää vesistöjä ja kasvattaa leviä mm. sinilevää, joka puolestaan lisää kasvihuoneilmiötä) fosfaatteja on korvattu pyykinpesuaineissa muilla yhdisteillä, etenkin zeoliitilla. Nykyään jätevedenpuhdistamojen jätevesien käsittely on tehokasta. Fosfaatti saadaan poistettua jätevedestä keskimäärin 93 %:sesti. Nykyisin yli puolet pesuainepulvereista sisältävät zeoliittia ja jopa kolmasosa pesuaineen sisällöstä saattaa olla zeoliittia. Zeoliitti ei ole lainkaan ongelmaton ainesosa pesuaineissa. Uudet pesukoneet ovat energiaa ja vettä säästäviä, mutta zeoliitti vaatii erityisen reilusti vettä huuhtoutuakseen kunnolla pois pyykistä ja koneesta (se ei ole vesiliukoinen aine). Zeoliitti kerääntyy koneisiin ja letkuihin. Sakkakohtiin jää likaa ym., joka alkaa vähitellen haista pahalle. Zeoliitti saattaa myös kasautua vettä lämmittävän vastuksen ympärille rikkoen lopulta vastuksen. Zeoliitti jää hienoksi pölyksi vaatteen pinnalle ja vaate saattaa näyttää laikukkaan harmaalta. Zeoliitti"pöly" aiheuttaa iho-oireita herkällä iholla. Nykyiset pesuaineet sallivat pyykkien pesun matalissa lämpötiloissa, jolloin zeoliitti kasautuu kaikkein helpoimmin.”

Ehdotan seuraavaa. Pese pyykki pesupähkinöillä. Vuodessa pesupähkinät maksavat 16€ kun pyykkiä pestään joka toinen päivä. Käytetyt pesupähkinät voit kompostoida. Pesupähkinät eivät sisällä valkaisevia aineita joten valko- ja kirjopyykin tueksi ota perkarbonaatti (3.20€/400g) tai ruokasooda. Tahrakohdat käsitellään sappisaippualla (2.50€/kpl) ennen pesua. Näin pyykinpesu voi olla edullista, ekologista ja tehokasta!

Pesupähkinöitä, eli Sapindus mukorossi saippuamarjakasvin syömäkelvottomat hedelmät, on kautta aikojen käytetty Intiassa ja Nepalissa paikallisen väestön henkilökohtaiseen hygieniaan, lääkintään ja pyykinpesuun. Pesupähkinöistä irtoaa saponiinia, joka on saippuan yksi raaka-aine. Nimestään huolimatta pesupähkinät sopivat pähkinäallergisille, atoopikoille ja vauvanpyykin pesuun.

Huuhteluainetta ei tarvitse käyttää lainkaan, sillä pesupähkinät jättävät pyykin pehmeäksi. Ne soveltuvat myös villavaatteiden ja silkin pesuun sekä käsipyykkiin, eikä saponiini saippuan tapaan tuki kankaan huokosia. Pesupähkinät ovat hajusteettomia eivätkä jätä pyykkiin kemiallisia jäämiä tai tuki pesukonetta.

Muksuaitan maahantuomat Soap Nuts -pesupähkinät tulevat Intian pohjoisosasta. Ne ovat osa Intian
hallituksen kehittämisprojektia. Paitsi että ostamalla Soap Nut pesupähkinöitä autat Intian köyhää väestöä, ne ovat myös erittäin
hyvälaatuisia ja pakattu kangaspussiin jossa pesupähkinät säilyvät hyvin. Mukana myös kaksi kankaista pesupussia.
Pesupähkinät ovat kokonaisia kuoria - eivät epämääräistä murua.
phkint.jpg

Hallituksen ohjelmalla pyritään Intian köyhän väestön
"maailmantasoiseen" palkkaukseen. Pesupähkinöiden keruun ja kuivauksen
hoitaa paikalliset perheet, pähkinät lajitellaan, siemenet poistetaan ja pakataan vain
parhaat.

Lue lisää pesupähkinöistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti